/
Ankara
Genel

Hacettepe Otomotiv Topluluğu'nun Düzenlediği HOTECH Etkinliği, dijital olarak gerçekleştirildi. Türksat Araştırma Geliştirme ve Uydu Tasarım Direktörü Tayfun Dar, uydu teknolojileri alanında Türksat’ın sektöre yönelik insan kaynağı ihtiyacının karşılanmasında önemli görevler üstlendiğini anlattı.

Hacettepe Makine / Otomotiv Mühendisliği öğrencileri tarafından kurulan Hacettepe Otomotiv Topluluğu'nun düzenlediği HOTECH etkinliklerinin birincisi 4 Ocak'ta dijital olarak canlı yayınla gerçekleştirildi. Toplamda üç oturumdan oluşacak etkinlikte birinci oturumda konuşan Türksat Araştırma Geliştirme ve Uydu Tasarım Direktörü Tayfun Dar, uydu teknolojileri hakkında önemli bilgiler verdi. Uydu sektörünün geldiği noktaya ve Türksat’ın bu alanda yaptığı çalışmalara değinen Dar, Dünya’ya uzaklıklarına göre uyduların farklarını anlattı. Alçak irtifa uydularının (LEO) mesafe açısından yerküreye en yakın yörüngede olduğunu belirten Dar, LEO uyduların yerküreye uzaklığının 180-2 bin kilometre arasında değiştiğini ve yer gözlem uydularının bu yükseklikteki yörüngeyi kullandığını açıkladı. Starlink uydularının bu kapsamdaki uydular olduğunu anlatan Dar, söz konusu uyduların takım uydular olduğunun altını çizdi. Orta irtifa uydularının (MEO) ise Dünya yüzeyinden 2 bin ila 35 bin kilometre uzaklıkta olduğunu ifade eden Dar, bu yükseklikteki yörüngede genellikle GPS uydularının ve belirli yerleri gözlemleyebilmek için üretilen yer gözlem uydularının kullanıldığını bildirdi.

- Yer sabit uyduları

Dar, yüksek irtifa uydularının (HEO) Dünya yüzeyine uzaklığının 500 km ve 50 bin km uzaklığa sahip uydular olduğunu hatırlattı. Yer sabit (geosynchronous) uydularının bu yörüngede olduğunu ve Ekvator düzlemi üzerinde Dünya ile aynı hızda dairesel bir yörüngede dönen uydular olduğunu belirten Dar, Türksat haberleşme uydularının da bu yörüngede bulunduğunu vurguladı. Bu yörüngedeki uyduların uydu iletişimi için en ideal noktada olduğunu ifade eden Dar, “Yeryüzündeki bir anten, uydunun konumunu izlemek zorunda kalmadan günde 24 saat boyunca bir uyduya yönlendirilebilir. Ayrıca mobil haberleşmeden askeri amaçlı haberleşmeye ve televizyon radyo programlarının dağıtımına kadar birçok alanda etkin olarak kullanılır” dedi. Dar, konuşmasında uydu iletişim hatlarından haberleşme uydularının genel mimarisine kadar birçok konuda önemli bilgiler verdi.

-Yetiştirilen Uzman Personeller Türksat 6A Projesinde

Araştırma Geliştirme ve Uydu Tasarım Direktörü Tayfun Dar, Türkiye’nin uzay serüvenine ilişkin bilgiler de verirken yakın zamanda uzaya fırlatılacak Türksat 5A, bu yıl içinde uzaya gönderilecek Türksat 5B ile milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın yapımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türksat’ın Teknoloji Transfer Programı (TTP) kapsamında Türksat 3A ile birlikte Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının üretim sürecinde insan kaynağı yetiştirilmesine yönelik önemli çalışmalar yürüttüğünü anlatan Dar, “Türksat 3A uydusu ile birlikte Türksat 4A ve Türksat 4B uyduları programlarında uydu tasarım, üretim ve test faaliyetleri alanlarında yetiştirilen uzman personel Türksat 6A milli haberleşme uydusu projesinde görevlendirildi” dedi. Dar, özellikle Türksat 6A’nın milli imkânlarla üretiliyor oluşunun, uydu teknolojilerinin Türkiye’de gelişimi ve yaygınlaşması bakımından ayrıca önemi olduğunu söyledi. Dar, Türksat 6A’nın yüksek rekabet gücü getireceğini de vurguladı.

Dar, özellikle genç mühendislerin uydu sektöründe yer almaları için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayarak Türksat Model Uydu Yarışması’nın da bu noktada önemli bir kaynak olacağını anlattı.