Kimlik kartının hem şifre hem de biyometrik veri ile elektronik olarak doğrulanmasını sağlayan bir sistemdir. Son derece kritik bir işlem olan kimlik kartının yetkili kurum tarafından verildiğini doğrulanması konusunda Türksat A.Ş Onaylı Kimlik Doğrulama Hizmet Sağlayıcısı olmuştur.

Sistemin; hukuk, bankacılık, sağlık, ulaştırma, spor, turizm, posta / kargo, eğitim, yerel yönetimler kültür gibi bir çok kullanım alanı bulunmaktadır.

EKDS Neyi Garanti Eder?
Listeler
Kurum
Kimlik Kartı Verme Yetkisi Tespiti

Sistem üzerinde vatandaşlarımıza verilen kimlik kartının yetkili kurum tarafından verildiği konusunda bir doğrulama işlemi yapılmaktadır.

Kimlik Doğrulama İşleminin Nerede, Ne Zaman, Kim Tarafından ve Niçin Gerçekleştirildiği
Kimlik Doğrulama İşlemi

Sistem üzerinden kimlik doğrulama işleminin nerede, ne zaman, kim tarafından ve niçin gerçekleştirildiği konusunda tespitler yapılabilmektedir.

Vatandaşın Kartın Sahibi Olduğu
Kimlik Kartının Sahibi Olması

Sistem üzerinden vatandaşın kimlik kartının sahibi olup olmadığı tespit edilebilmektedir.

Vatandaşın Kimlik Doğrulama Sırasında Hizmet Verilen Yerde Olduğu
Hizmet Verilen Lokasyon

Sistem üzerinden vatandaşın kimlik kartı doğrulaması sırasında hizmet verilen yerde olup olmadığı tespit edilebilmektedir.

Elektronik Kimlik Doğrulama Yöntemleri Nelerdir?
Kimlik Doğrulama Yöntemleri
EKDS Hizmetini Türksat A.Ş'den Almanız Size Ne Gibi Katma Değerler Sağlar?
Tecrübe

e-Devlet Kapısı işletimi tecrübesi

Hızlı Adaptasyon

Regülatif düzenlemelere hızlı adaptasyon

Proje Yönetim

Uluslararası standartlarda proje yönetim anlayışı

Veri Merkezi

En kritik sektörlerde veri yönetim tecrübesi

Çağrı Merkezi

Çağrı merkezi, yardım masası, yerinde destek hizmeti tecrübesi

e-Dönüşüm

500'ün üzerinde kamu kurumunun e-dönüşüm projesine imza atmış bir sağlayıcı

Sıkça Sorulan Sorular
1. Elektronik kimlik doğrulama sistemi nedir?
Elektronik kimlik doğrulama sistemi (EKDS), vatandaşlar kamu hizmetlerinden faydalanırken TC Kimlik Kartının hem şifre ile hem de biyometrik veri(parmak izi) ile elektronik olarak doğrulanmasını sağlıyor. Böylece iki taraf da koruma altına alarak sahte işlemlerin önüne geçiliyor.
2. KEC (Kimlik Erişim Cihazı)nedir?
Kimlik kartı kontrolü, kimlik erişim cihazı (KEC) ile yapılıyor. Bu cihaz üzerinden yapılan işlemlerin kritiklik seviyesine göre fotoğraf, pin kodu veya biyometrik veri ile doğrulama yapılabiliyor. Bu işlem ile kimlik kartının yetkili kurum tarafından verildiğinin ve kartın gerçekten hamiline ait olduğunun doğrulanması sağlanıyor.
3. KDHS nedir?
KDHS, kimlik doğrulama hizmet sağlayıcı demektir. KDHS olma yetkisi İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından veriliyor. Kurumlara KDHS yetkisi ya kendi iç süreçlerinde EKDS hizmetini kullanabilmeleri için ya da bu hizmetin diğer kurumlara kurulumunu sağlamak, pazarlama hizmetini yürütmek amacı ile veriliyor. Türksat Bilişim de KDHS hizmeti vermeye yetkili sayılı kurumlar arasında yer alıyor.
4. Türksat Bilişim EKDS hizmeti neleri kapsamaktadır?
Türksat Bilişim, EKDS hizmeti ile kurumlara anahtar teslim çözümler sunuyor. Bu çözüm EKDS yazılı, KEC, Rol, Politika ve Kimlik Doğrulama sunucularının sağlanması ile 7/24 hizmet sunan çağrı merkezini ve EKDS Api’lerinin kullanımına yönelik eğitimlerin verilmesini kapsıyor.
EKDS’de vatandaşların yaptıkları işlemlerin izleri 8 sene boyunca saklanıyor. Bu verilerin KVKK kuralları çerçevesinde güvenle saklanması e-devlet kapısı işletmeni ve bir kamu şirketi olan Türksat Bilişim güvencesinde gerçekleştiriliyor.
5. Türksat Bilişim EKDS hizmetinin faydaları nedir?
Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi yeni nesil teknolojiyi günlük hayatımıza entegre ediyor. EKDS ile kamu hizmetlerinde TC Kimlik Kartı kontrolünün elektronik olarak yapılması sağlanıyor. 20 yılı aşkın süredir ülkemizin dijital dönüşümünde çağı aşan uygulamaları başaran, e-devlet kapısının işletmesini üstlenen Türksat Bilişim dijitalleşme yolundaki önemli bir adımın daha öncüsü oluyor.