Türksat A.Ş., Dünya’nın en önemli uydu teknolojileri fuarları arasında yer alan Satellite 2018 fuarına katıldı.
ABD’nin başkenti Vaşington’da düzenlenen Satellite 2018, 100’ün üzerinde ülkeden 350 şirketin katılımıyla yaklaşık 15 bin ziyaretçiye kapılarını açtı.
15 Mart’a kadar devam edecek olan fuardaki stantlarını açan Türksat, TUSAŞ, ASELSAN ve Profen, katılımcılara son ürünlerini ve hizmetlerini tanıtıyor.
Türk şirketlerini desteklemek için fuara iştirak eden Türkiye’nin Vaşington Büyükelçisi Serdar Kılıç, Türkiye’nin fuara katılmasına ilişkin olarak şunları söyledi:
“Liderlerimiz geçmişte de bu konuyu sahiplendiler; çok ciddi emek sarf ettiler. Ama belki hepsinden önemlisi, Türk milleti de bu çabaları sahiplendi. Uydu, belki Türkiye’nin yumuşak gücü; ama uydunun ötesinde, bugün Afrin harekâtında görüyoruz: herhangi bir ülkeden, herhangi bir yetenek talep etmeden kendi başımıza milli harekâtımızı yürütebilecek noktaya geldik ki bu çok önemli.”
Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Vecdi Gönül ise katılımcı Türk şirketlerinin tek bir amaca odaklandıklarını vurguladı. Uydu üreten şirketler olarak Vaşington’da bir arada bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Gönül, “Burada ayrı şirketler olarak görünüyoruz ama aslında tek şirketiz. Tek amaç için mücadele ediyoruz. Satellite 2018 fuarına katılma şeklimiz de buna şahitlik yapıyor.” ifadelerini kullandı.
Türksat ile Inmarsat arasında işbirliği
Etkinlik kapsamında Türksat ile Inmarsat arasında, uçak ve gemi filolarına sabit ve mobil yüksek hızlı veri hizmeti sunulmasını sağlayacak “Global Xpress” hizmeti için sözleşme imzalandı.
Türksat ile Inmarsat arasındaki sözleşmeyle başta uyduların kapsama alanı dışındaki bölgeler olmak üzere, kutuplar hariç, tüm Dünya’da uçak ve gemi filoları için sabit ve mobil olarak yüksek hızlı veri hizmeti sunulmaya başlandı.
İmza törenine Türksat'ın Genel Müdür Yardımcıları Hasan Hüseyin Ertok ve Metin Çavuşoğlu ile Inmarsat'ın ABD Kamu İşleri Başkanı Peter Hadinger ve Pazarlama Takımları ve İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Todd McDonell katıldı.
Ertok, Global Xpress sözleşmesinin Türksat ve Inmarsat arasındaki iki şirket arasındaki işbirliğini daha da güçlendireceğini kaydederken, "Bu sözleşme ülkemize ve çevre ülkelere sunabileceğimiz hizmetin kalitesini ve servis ağını artıracak. Önümüzdeki dönemde daha büyük anlaşmaların oluşması için önemli bir adım olacak" ifadelerini kullandı.
Inmarsat ise Türksat'ın Global Xpress ağına katılmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, "GX2 girişimimiz kapsamında Türkiye'ye ve dünyaya yeni kamu hizmetleri getirmek için sahip olduğumuz tüm fırsatları Türksat'a sunmaktan onur duyuyoruz" diye konuştu.
İmzaların atılmasının ardından, AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Türksat Genel Müdür Yardımcısı Ertok, Inmarsat ile 2015 yılından beri iş birliği yaptıklarını vurgularken, şunları kaydetti:
"Inmarsat’ın dünya üzerinde global kapsama alanına sahip uyduları var. Şu ana kadar bu servisleri L-bandı üzerinden veriyorlar. Biz de L-bant servislerini, Türkiye ve bölge ülkelerine birlikte iş imkanı oluşturarak pazarlıyoruz ve satıyoruz. Bu sözleşmeyle birlikte Inmarsat'ın şu anda kurduğu yeni nesil Ka-bant uydularında da ortak çalışma alanlar olduğu için böyle bir anlaşma yaptık kendileriyle. Siparişini verdiğimiz 5B uydusunun da önemli bir Ka-bant kapasitesi var. Bu kapasiteyle birlikte Inmarsat'ın global kapsama alanını da göz önünde bulundurarak Türksat olarak bütün dünyaya Ka-bant üzerinden hizmet verebilecek bir düzeye geleceğiz."
Ertok, Türksat'ın bu yeteneklere sahip olmasının hareketli haberleşme sistemlerine ihtiyacı gidereceğini ve global bir oyuncu olma açısından önem taşıdığını sözlerine ekledi.
Ayrıca, Türksat, TUSAŞ, Aselsan ve Profen firmalarının ev sahipliğinde, Vaşington Büyükelçiliği’nde bir resepsiyon verildi. Resepsiyona katılan Türkiye'nin Vaşington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve Türksat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı M. Vecdi Gönül katılımcılara hitap etti.