/
Ankara
Uydu

Uydu Programları Direktörü Nefes, Türksat Uydu Teknolojilerini Anlattı

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğrenci Topluluklarından IEEE Başkent Üniversitesi Student Branch’ın düzenlediği webinar’da Türksat Uydu Teknolojileri konuşuldu. Türksat Uydu Programları Direktörü Mustafa Mehmet Nefes, uydu teknolojileri alanında Türksat’ın yaptığı çalışmaları anlatırken, Türksat 5A, Türksat 5B ve Türksat 6A’ya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından kurulan IEEE Başkent Üniversitesi Student Branch’ın’in Uydu Teknolojileri Webinar’ının konuğu Türksat Uydu Programları Direktörü Mustafa Mehmet Nefes oldu. 27 Şubat’ta canlı yayınla gerçekleştirilen webinar’da konuşan Nefes, Türksat’ın uydu faaliyetlerine ve uydu teknolojilerine dair önemli bilgiler verdi. Uydu sektörüne ve Türksat’ın bu alanda yaptığı çalışmalara değinen Nefes, Dünya’ya uzaklıklarına göre uyduların farklarını anlattı. Özellikle haberleşme uyduları açısından yer sabit (geosynchronous) uyduların önemli olduğuna değinen Nefes, Türksat haberleşme uydularının da bu yörüngede bulunduğunu vurguladı. Bu yörüngedeki uyduların uydu iletişimi için en ideal noktada olduğunu ifade eden Nefes, Türksat’ın uydu hizmetlerini 31 derece, 42 derece ve 50 derece Doğu yörüngelerinde kayıtlı frekans hakları üzerinden yürüttüğünü anlattı. Hâlihazırda iki farklı yörünge üzerinde Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B olmak üzere toplam 3 haberleşme uydusuyla faaliyetlere devam edildiğini kaydeden Nefes, Türksat 5A’nın da yakın zamanda 31 derece Doğu yörüngesindeki yerini alarak hizmete gireceğini söyledi. Nefes, Türksat 5B uydusunun bu yıl içinde uzaya gönderilmesinin planlandığını bildirdi.

Büyük bir AR-GE projesi olan Türksat 6A’nın Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu projesi olduğuna işaret eden Nefes, Türkiye’nin uzaydaki geleceği açısından söz konusu projenin büyük önem taşıdığını söyledi. Artık, uydularda kullanılacak alt sistemler, uydu yer istasyonunu ve yazılımların da yerli olarak gerçekleştirilmesini amaçladıklarını kaydeden Nefes, Türksat 3A, Türksat 4A ve Türksat 4B uydularının üretim sürecinde gerçekleşen teknoloji transfer programı ile uzay teknolojileri alanında eğitim alan Türksat mühendislerinin olduğunu anlattı. Söz konusu mühendislerin katkılarıyla yerli uydu teknolojilerinin üretim çalışmalarının yürütüldüğünü belikten Nefes, uydu teknoloji sistemlerine yönelik olarak genç mühendislere bilgi verdi.