Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Türkiye’nin ilk yerli ve milli uydusu Türksat 6A Projesi’nde yüzde 70’e yakın kısmın tamamlandığını ve uydunun 2022’de uzaydaki yerini almasını hedeflediklerini bildirdi.
Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) Türksat ana sponsorluğunda düzenlenen Satcom Vision 2019 Konferansı’nın açılışında yaptığı konuşmada, Dünya’nın, yerel ve ulusal ekonomilerde, bilgi iletişim ve teknolojik eğilimlerde ulusal sınırları hızla aşan bir çağa girdiğini söyledi.
Özellikle yeni teknolojilerin kullanımıyla gerçekleşen üretim yapısındaki değişimlerin insan hayatındaki dönüşümün de temel dinamiği olduğunu belirten Sayan, “Gelişen teknolojiyle televizyon, telefon, radyo, internet ve askeri uygulamalarda da büyük ve köklü değişiklikler yaşandı. Uydu haberleşme hizmetleri bambaşka bir boyut kazandı” dedi.
Yüksek hızlı uydu sistemlerinin daha yüksek bant genişliklerine sahip olduğunu ifade eden Sayan, fırlatma maliyetinin ve bit başına düşen maliyetlerin daha düşük ve daha küçük alanlara odaklanıp noktadan noktaya hizmet verme kabiliyetleri barındırdığını bildirdi.
Sayan, işletmeciler tarafından yerli AR-GE ile hizmetlerin gerçekleştirilmesi yoluyla pazarlama faaliyetlerinin kolaylaştırıldığını, hizmetlerin daha geniş kitlelere sunulduğunu vurgulayarak, bunlarla internet kullanımının artacağını ve yurt genelinde yaygınlaşacağını dile getirdi.
“Bildirimle yetki alarak hizmet sunumu mümkün oldu”
Yaşanan gelişmelerle birlikte kablo erişiminin mümkün olmadığı bölgelerde yüksek hızlı internet bağlantısının daha makul ücretlerle sunulmasının önünün açılacağına dikkati çeken Sayan, şöyle konuştu:
Bu yolda kat edilen önemli adımlardan biri de Elektronik Haberleşme Kanunu’nda Ekli Telsiz Ücret Tarifesi’nde yapılan indirimler. Uydu işletmecilerine adil rekabet ortamı sağlanması ve abonelerin kaliteli hizmeti uygun fiyatlarla alması amacıyla bazı uydu telsiz ruhsatname ve kullanım ücretleri kaldırıldı ve işletmecilerin üzerindeki mali yükümlülükler mümkün olan en asgari seviyeye indirildi. Aynı amaçla yürürlükteki mevzuatımız uyarınca hâlihazırda uydu hizmetleri konusunda çalışan işletmecilerin, bildirim yöntemiyle yetki alarak hizmet sunmaya başlayabilmesi mümkün hâle getirildi.
Sayan, Türksat haberleşme uyduları üzerinden sunulan genişbant internet hizmetlerine ait ürünlerin Türkiye’de üretimine yönelik adımlar attıklarına da işaret ederek, “Türksat 6A’nın proje finansmanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının AR-GE fonundan karşılanıyor. Bakanlığımızın Ar-Ge Başkanlığınca bu ve benzeri projeleri desteklemeye devam edeceğiz ve yeni projeleri bekliyoruz” diye konuştu.
“En önemli şiarımız yerli ve milli üretim”
Siber güvenlik söz konusu olduğunda doğru bilgiye ulaşmanın, bu bilgiyi yerinde, zamanında ve doğru kişiyle ya da kurumla paylaşmanın büyük önem arz ettiğini belirten Sayan, sahip olunan değerin korunmasının, bir şeye sahip olmaktan daha önemli olduğunu söyledi.
Sayan, en önemli şiarlarının yerli ve milli üretim olduğunu vurgulayarak, “Bizler hem yaptığımız işlerde hem de konuşmalarımızda bu konuya olağanüstü önem veriyoruz. Bilhassa teknoloji alanında yerli olmak, milli olmak, bunlar bizim için adeta reflekse dönüştü” dedi.
Şen: “Türksat olarak 118 ülkede 3,5 milyar insana ulaşıyoruz”
Konferansta konuşan Türksat Genel Müdürü Cenk Şen ise şirketin 118 ülkede 3,5 milyar insana ulaştığını belirterek, “Yeni uydularımızın hizmete alınmasıyla kapasitemiz daha da artacak. Özellikle Türksat 5B uydusu, dar gövdeli uçaklar ile gemilerde genişbant internet hizmeti sunacak” dedi.
Şen, gelecekte Türkiye’nin ve haberleşmenin önünü açacak 5G teknolojisiyle insanları çok büyük değişimin ve dönüşümün beklediğini, 5G ile veri iletim hızının daha da artacağını söyledi.
Dünya üzerinde yaklaşık 3,8 milyar insanın internet erişimi olmayan bölgelerde yaşadığına işaret eden Şen, bunlar için Dünya’nın önde gelen teknoloji şirketlerinin alçak yörünge uyduları ile dar bant ağlarının kurulmasına yönelik çalışmaları yürüttüklerini bildirdi.
Şen, Dünya’da internete erişemeyen nüfusun ihtiyacının karşılanması konusunda karasal altyapıların yetersiz kaldığı birçok pazara uydu sektörünün hitap ettiğini vurgulayarak, hedef pazarın, uçak ve gemi filolarına data hizmeti sunabilmek olduğunu kaydetti.
Şen, Türkiye’nin geleceğinin inşasında insan kaynağına ve mühendislere inandıklarını, şirket olarak uydu ve uzay teknolojileri alanında ülkeye katkı sunmak için çalışmaya devam edeceklerini dile getirdi.
“Uydu genişbant, hareketli araçlarda farklı uygulamaları hayata geçirdi”
Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren de uydu teknolojilerinin ses ve düşük hızlardaki data haberleşmesinin ötesinde genişbant internet hizmetleri için de kullanılır hâle geldiğini söyledi.
Uydu genişbant hizmetlerinin kara, deniz ve hava ulaşımında hareketli araçlarda seyir esnasında birçok mecrada farklı uygulamaları hayata geçirdiğini belirten Evren, şöyle konuştu:
Uydu haberleşme teknolojilerindeki mevcut eğilimlere baktığımızda artan genişbant haberleşme ihtiyaçları karşısında megabayt başına maliyetlerin düşürülmesi, mevcut spektrum kaynağının daha etkin kullanılması ve daha fazla frekans tahsisine yönelik arayışlar dikkati çekmektedir.
“Gelecekteki gereksinimlere hazırlık yapıyoruz”
Profen Kurucu Ortağı ve İş Geliştirme Grup Başkanı Cem Odaman da sektördeki teknolojik gelişmeleri takip ederek müşteri ihtiyaçlarına cevap vermeye ve gelecekteki gereksinimlere hazırlık yapmaya devam ettiklerini anlattı.
WRC 2019’da 5G ve 6G frekans bantları belirleniyor
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Taha Yücel de Mısır’da devam eden Dünya Radyokomünikasyon Konferansı’nda (WRC 2019) sayısal ve karasal yayınların kullandığı yayın frekans bandının geleceğinin tartışıldığını, 2023 toplantısının gündeminde tüm yayın frekans bandının mobil haberleşmeye açılması konusunun yer aldığını söyledi.
Ayrıca, uydu frekans bantlarıyla ilgili benzer tartışmalarının yaşandığına işaret eden Yücel, söz konusu toplantının Dünya’da kullanılacak 5G ve 6G frekans bantlarının belirlenmesi açısından önemli olduğunu kaydetti.
Türksat Genel Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Ertok ise konferansın öğleden sonra gerçekleştirilen ikinci panelinin moderatörlüğünü yaptı. Konferans kapsamında kurulan Türksat standı katılımcılardan yoğun ilgi gördü.
Uydu Hizmetleri Pazarlama ve Planlama Direktörü Erdinç Akpınar etkinlikte "SOTM Marine Antenna and 5G" adlı bir sunum yaptı.