06 Ekim 2021
Bilişim
Genel
Kablo
Uydu

Ana teması "Lojistik-Mobilite-Dijitalleşme" olan ve yurt dışından birçok farklı ülkeden üst düzey yetkililerin ve sektör paydaşlarının katılımıyla gerçekleşen 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûra’sı başladı.

Mega ulaşım projeleri, Kovid-19 sonrası dünyada ulaşımın ve bütünsel kalkınmayı destekleyecek ekonomi ve ulaşım koridorlarının gelişimi konuları ile bölgesel sorunlar ve çözüm önerilerinin ele alınacağı 3 gün sürecek 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûra'sının açılış konuşmasını Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Adil Karaismailoğlu gerçekleştirdi.  3 gün boyunca ulaşım ve iletişim dünyasının kalbinin İstanbul'da atacağını söyleyen Karaismailoğlu, haberleşme ve ulaştırma sektörlerinin, küresel dünyada ekonominin temel sütunları arasında yer aldığını kaydetti. İletişim ve ulaşım çağının hayli gelişmiş bir safhasının yaşandığına dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu; “Artık ülkelerin sağlıklı bir iletişim ve ulaşım altyapısına sahip olmadan küreselleşen dünyada rekabet etmesi mümkün değildir. Teknolojinin ilerleme ve yeniliklerinin, zamanın akışını hızlandırdığı bir bilgi çağında yaşıyoruz. Artık uzak-yakın, bilinen-bilinmeyen, tanıdık-yabancı gibi kavramlar anlamsızlaştı, sınırlar şeffaflaştı, karşılıklı etkileşimin önündeki engeller büyük ölçüde kalktı" dedi.

Haberleşme Uydusu Üretebilen 10 ülke Arasında Yer Alacağız

 “İstikbal Göklerdedir sözünden hareketle çıtayı daha da yüksek tutarak uzay havacılığında da büyük başarılar elde ediyoruz" diyen Karaismailoğlu, Türkiye'nin uzayda da söz sahibi olabilmesi için başta haberleşme uyduları olmak üzere, çok amaçlı gözlem ve alçak yörünge uyduları yaptıklarını kaydetti. Haberleşmedeki iletişim uydusu Türksat 5A’yı 8 Ocak’ta yörüngesine fırlattıklarını, Haziran ayı içerisinde hizmete aldıklarını anımsatan Bakan Karaismailoğlu, 3 kıtaya yayılan geniş bir coğrafyada televizyon ve veri haberleşme hizmeti verildiğini belirtti. Şûra’nın açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu "Şimdi sırada Türksat 5B ve 6A uydularımız var. Türksat 5B’nin tasarım ve üretim aşamaları başarı ile tamamlandı. Milli Haberleşme Uydumuz Türksat 6A’nın ise montaj, entegrasyon ve testleri Ankara’daki Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde devam ediyor. Uydunun üretim ve test sürecinin 2022 yılı sonunda tamamlanarak, 2023 yılı ilk çeyreği içinde de fırlatılmasını planlıyoruz. Bunu gerçekleştirdiğimizde haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer alacağız" diye konuştu.

Atatürk Havalimanı C Terminali Etkinlik Merkezi'nde başlayan ve 3 gün sürecek olan 12. Ulaştırma ve Haberleşme Şûrası’nın çıktılarının Sektör Çalışma Grupları'nın, vizyon kurulunun ve akademik danışmanların destekleriyle "Türkiye Ulaştırma Politikası Strateji Belgesi", "Karayolu, Denizyolu, Demiryolu, Havayolu ve Haberleşme Sektör Raporları" ve "Lojistik, Dijitalleşme, Mobilite Vizyon Raporları" olması bekleniyor.

Kara, demir, deniz ve hava yolları ile haberleşme olmak üzere 5 sektörden üst düzey yerli ve yabancı konuşmacıların panellerde yer alacağı Şûra’da ayrıca çeşitli ülkelerden Bakan ve Bakan Yardımcısı düzeyinde katılım gerçekleşti.

Çok sayıda paydaşın ve sektörün ileri gelenlerinin stant kurduğu etkinlikte Türksat Atatürk Havalimanı’ndaki C Terminali’nde A104 numaralı stantta yerini aldı. Açılış konuşmalarının ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu stant alanını gezerken, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç da Türksat’ın standını ziyaret etti. Türksat A.ş. Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Genel Müdür Yardımcıları Abdulkadir Şener, Dr.Selman Demirel ve Ahmet Savaş Türksat’ın stant alanında ziyaretçileri ağırladı.